Naamswijziging voor XXS

Vrijdagochtend, even rustig wakker worden voor de laatste werkdag van de week begint. Nog even ontspannen luisteren naar het nieuws op de radio (ja, ik heb nog zo’n ouderwetse klokradio) en dan “an die arbeit”. Wat een nieuws! Yolanthe heeft een zoon! Ik ben blij dat ik dat weet, want anders was mijn dag niet goed begonnen.  Het jochie moet het doen met de naam Xess Xava Sneijder.nieuwenaam

Even later even Twitter checken. Oeps, die ontploft onder de hashtags #xxs #XessXava (opschrijven is al lastig). De grappen vliegen je om de oren. Een van de daar gestelde vragen die me is bij gebleven: Kan dat jochie ook een naamswijziging (laten) doen?

Nou kijk, daar ben ik dan weer voor. In principe moeten we het doen met de naam die we bij onze geboorte hebben meegekregen, maar ja, het kan wel. Je hebt hiervoor wel een advocaat nodig. Je kunt dan via de rechtbank een verzoekschrift tot voornaamswijziging indienen. Voor een geslaagd verzoek is het wel noodzakelijk dat aan het verzoek een zwaarwegend belang ten grondslag ligt én dat er met de wijziging geen maatschappelijk belang wordt geschaad. Kijk, zo kun je ongeruste medelanders weer gerust stellen.

Oh en wil je meer weten over een achternaamswijziging? Daarvoor kun je terecht bij dienst Justis, het overheidsorgaan dat belast is met de wijziging van de achternaam. Voor veelgestelde vragen, klik hier.